Foredragsholdere

Cato Zahl Pedersen

Cato Zahl Pedersen bør være et kjent navn for de fleste. Som tenåring klatret han opp i en høyspentmast for å se på utsikten, fikk strøm igjennom kroppen, og falt ned i en steinrøys. Forbrenninger og kompliserte bruddskader førte til at hele venstre og halve høyre arm måtte amputeres.

Tross dette har han vunnet 13 gull og ett sølv i fire forskjellige Paralympics, og utmerket seg ved å ta utfordringer som synes uovervinnelige selv for folk med armer.

Hans «Unarmed»-ekspedisjoner har tatt ham til Sydpolen (1994 – 1995), verdens sjette høyeste fjell Cho Oyu (8.201 moh) i 2005, og nesten til toppen av Mount Everest (2007).

Geir Kåre Resaland

Geir Kåre Resaland er professor ved Høgskolen på Vestlandet (HVL). Han har doktorgrad fra Norges Idrettshøgskole på temaet fysisk aktivitet i skolen, og arbeidet resulterte i Nycomeds forskningspris.

Han var prosjektkoordinator for «Active Smarter Kids» (ASK), et stort forskingsprosjekt om fysisk aktivitet i skolen. Han skal fra høsten 2018 lede Senter for fysisk aktiv læring ved HVL. Resaland har vært medlem av Helsedirektoratets nasjonalt fagråd for fysisk aktivitet. Han er opptatt av fysisk aktivitet i et forebyggende folkehelseperspektiv.

Resaland er en dyktig foreleser som formidler på en populærvitenskapelig måte, samtidig som innholdet har vitenskapelig forankring.

Ine Wigernæs

Ine Wigernæs er tidligere langrennsløper og datter til en av pionerene innen kvinnelangrenn, Ingrid Wigernæs. Ine har representert Norge både i verdenscupen og i Ski-VM 2001. Hun har 7 NM-gull i langrenn, duathlon og vintertriathlon.

Ine Wigernæs har en doktorgrad i fysiologi om stresshormoner og immunsystemet i forbindelse med utholdenhets- og overtrening.

Fra 2006 til 2016 arbeidet hun politisk og strategisk med folkehelse i Valdres og Oppland. Ine er i dag ansatt på NTNU Gjøvik som førsteamanuensis. Ine etablerte bachelorprogrammet «friskliv og lokalt folkehelsearbeid» ved Høyskolen Kristiania 2011-2013.
På vegne av Riddderrennet mottok Ine Idrettens hederspris i 2014 som styre- og arrangementsleder. Ine var en av landets beste skiløpere i årene 2000-2006 med totalt 7 NM-gull i langrenn, duathlon og triatlon.

Egenerfaring kombinert med naturvitenskapelig bakgrunn og en sterk interesse for å formidle verdien av hverdag og rutiner og lokalt folkehelsearbeid og skape ro omkring livsstilsrådene – gir henne et unikt ståsted. Ine har holdt om lag 300 foredrag for politiske partier, kommuner, store og små bedrifter, sanitetskvinner og idrettslag.

Siden 2017 har Ine hatt en egen «snutt-rekke» i NRK radio om «hjertebank og sjelefred» som i stor grad handler om livsstil, endring, kropp, helse, motivasjon og hverdag